

Vad vi gav oss in på visste vi inte riktigt, Det vet man sällan i början på ett projekt.
Som konsult och konceptutvecklare träffar man och stöter på alla möjliga karaktärer. Den systematiska, den tålmodiga, den otåliga, den brutalt ärliga, den ivriga, den händiga m.m.
Där i mitten ska man som konsult på ett diplomatiskt sätt försöka passa in, i den mixen måste man själv plocka fram alla nämnda personligheter samtidigt som man ska ha blick för effektivisering, ledarskap och utbildning.
Vi gjorde och hann med mycket under de tre månaderna vi arbetade med konceptet, trots det har vi bara börjat skrapa på ytan. Gastrosofi ser framemot att återvända framåt hösten för att fortsätta arbeta med utveckling. utbildning och event .
Bestående intryck
För att kunna göra skillnad måste vi som företag förstå essencen i restaurangen vi stiger in i. Vad är syftet med konceptet de bär? Vad lockar gästerna i matväg? Kan vi ta delar av deras väsentliga hörnstenar och bygga vidare på det?
Vi började med att titta på deras meny. Storsäljaren var deras BBQ-ribs. Kunde vi göra något för att behålla den rätten så att den kändes igen bland gästerna men fortfarande en uppdaterad version?
Uppdateringen skulle också spegla årstiden, från tyngre vintrig version till en lättare sommar-edition.
Det lyckades vi med. Då vi befann oss på en krog som dessutom är ett hantverksbryggeri bestämde vi oss för att arbeta med deras öl i matlagningen. Nedan finner ni receptet för den uppdaterade versionen av deras BBQ-ribs.

RECEPT
BBQ-ribs med vitkålssallad
BBQ-sås
- Gul lök 4 st
- Vitlök 12 klyftor
- Krossade tomater 2 tetrapack
- Soja 0.5 l
- Brun farin 2 pkt
- Ingefära 300 g
- Paprikapulver 2 dl
- Vitlökspulver 2 dl
- Lökpulver 2 dl
- Cayennepeppar 1 dl
- oregano 2 dl
- Chilisås 1 burk
- Sirap 1 flk
- Liquid smoke 2 dl
- Lagerblad 10 st
- ketchup 1 burk
- Salt efter smak
Fräs ihop gul lök, vitlök och ingefära.
Häll i resterande ingredienser och låt det koka till önskad konsistens.
Mixa därefter såsen slät och smaka av med salt och svartpeppar
Ribs
Börja med att göra en lag med 1 liter ljus lager, 1 liter köttbuljong, 4 morötter, 4 gula lökar, 8 lagerblad och ordentligt med salt.
Därefter gör du en kryddblandning med följande ingredienser.
Kryddblandning:
- Vitlökspulver 1 Dl
- Lökpulver 1 Dl
- Paprikapulver 1 DL
- Spiskummin 1 DL
- Cayennepeppar 1 Msk
- oregano 1 Dl
- Svartpeppar 0,5 Dl
- Salt 3 Msk
Blanda de torra kryddorna ordentligt och gnid in blandningen på alla enskilda bitar lägg dessa i en ugnssäker form och häll över lagen.
Täck formen med folie.
Baka av i ugnen över natten i 78 grader (cirka 12 timmar).
Lägg BBQ-såsen över ribsen, snåla inte och bränn av dem i ugnen i åtta minuter i 195 grader.
Servera med vitkålssallad och potatis i valfri form
Vitkålssallad:
- Vitkål 1 Kg
- Gul lök 3 St
- Kruspersilja 30 g
- saften av 3 citroner
- salt
Strimla vitkålen fint, som till en cole-slaw och salta den, låt den stå och dra ut vätska i en timma.
Strimla löken bladtunn, hacka persiljan och blanda i vitkålen.
Ha i citronsaften och smaka av.
Upptäck mer från Gastrosofi
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.