
Vår filosofi!
Gastrosofis grundstomme grundar sig i meningen:
”I det enkla finns det svåra”
Att alla kan laga mat är ett faktum som blev bekräftat av Chef Gusteau i filmen Råttatouille, någon gör det av ren vilja att överleva, andra lagar mat för att de behöver bränsle och en tredje grupp gör det av kärlek till kokkonsten.
Gastrosofi står för mer än bara kärleken till mat och dryck, Gastrosofi står för helheten inom restaurangbranschen.
En svårnavigerad bransh som kan spreta åt väldigt olika håll, genre och kök. För oss är det viktigt att belysa vikten av att allt hänger ihop, från högtalare till gaffel måste det finnas en röd tråd.
Det är väldigt enkelt att greppa, ta in och applicera. Det är så enkelt att förstå att det blir svårt.
För ”I det enkla finns det svåra” och hur kan man skilja sig från mängden när det är ”så enkelt”?
Svaret är lika enkel som självklar; var som alla andra men var bättre. Gör er läxa, lär er vikten av ordet värdskap och bygg en stadig grund att stå på, för… I det enkla finns det svåra och i det svåra finns det omtanken och passion.
Det brinner i luckan
En samling berättelser av kollegor och egna erfarenheter och observationer skrivna i Jag form för en bättre läsupplevelse.
– Kan jag hjälpa till med något?”
Frågar en bartender snällt.
– JA! DU KAN HÅLLA TYST OCH GÅ UT FRÅN KÖKET så jag får jobba!
Jag har hört att en kock under en service får samma adrenalinpåslag som en polis eller en brandman under utryckning. Om det stämmer vet jag ej. Däremot vet jag att min puls ökar och jag ökar med den.
Just den kvällen när den dialogen utspelade sig var ingen undantag.
Inom loppet av sju minuter tjuter bongmaskinen 24 gånger. Jag har fullt med beställningar och jag försöker få allt på plats.
Snabba blickar vandrar från vänster till höger för att jag ska få fason på maskineriet.
”Hur många ribs? 1,3,4,7,9. Ok nio ribs. Hur många burgare? 2,5,7,8,11. Ok elva burgare. Någon chili? Japp tre stycken plus en veganrätt och fyra drumsticks.
Jag arbetar snabbt för att markera plåtar med kött och tillbehör. Grillen är full av burgare och jag ökar takten. Nu är ribsen i ugnen och jag börjar få upp farten.
”Har jag missat något?”
Jag går igenom beställningarna igen.
”Just det tre fisk.”
”Hur går det?”
Säger en välmenande servitör.
”FAN! Nu kom jag av mig! Kan du vara vänlig och hålla tyst? OCH stå för Guds skull inte kvar och se ut som ett
Frågetecken. Det främjar inte min effektivitet direkt.”
Servitören avlägsnar sig.
”Var var jag nu? Just det elva burgare och några chili, en veganrätt och tre fisk.”
Bongmaskinen tjuter på nytt.
”MEN! VARFÖR?! Låt mig vara!”
Dags att börja lägga upp. Tallrikar och skålar saknas. Diskaren sköter inte sitt jobb.
– AHMED! FÖR FAN, TALLRIKAR, SKÅLAR OCH SKEDAR!
Han skyndar till undsättning.
– BRA, TA MED DIG LITE SKIT TILLBAKS NU NÄR DU ÄNDÅ ÄR HÄR.”
Jag fortsätter lägga, bongmaskinen tjuter igen. Jag kastar ett snabbt öga och ser en bong som är lika lång som min underarm.
– Snyggt, precis vad jag behöver, en önskelista till jultomten. Finns det ingen på det här stället som kan sköta sitt jobb?
– Kan jag hjälpa till med något?
Frågar en bartender snällt.
– JA! DU KAN HÅLLA TYST OCH GÅ UT FRÅN KÖKET!”
Återigen forsätter jag att lägga upp. Ok fjorton bongar klara tolv kvar.
”Varför står maten fortfarande kvar i luckan?”
PLING, PLING!
– SERVICE, MATEN STÅR OCH BLIR KALL. Hade ni inte bråttom för två minuter sedan?”
PLING, PLING!
– hämta maten!!!”
Servicen kommer och börjar bära tallrikar. Nu har alla fullt upp och jag har hittat min rytm.
Maten kommer ut i rimlig takt och vi har inte helt missnöjda gäster.
Jag ber alltid om ursäkt när jag har bettet mig sådär. Det är aldrig personligt.
Jag önskar bara att folk förstod. Har jag mycket att göra så är varje avbrott dyrbar.
Jag skriker inte för att jag är arg men när jag försöker fokusera för att hamna i rätt stämning så att jag kan få ut maten så är minsta fråga, även fast den är välmenande ett avbrott som många gånger får mig att börja om, min tankebana blir rubbad och jag kommer av mig.
Misstänker att det finns många i kockrock som känner igen sig.

